tiistai 2. lokakuuta 2012

Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä (1873)


Seitsemän veljestä on ensimmäinen merkittävä suomalainen romaani. Kirja kertoo Seitsemästä veljeksestä: sukkelasta Eerosta, metsässä viihtyvästä Laurista, jääräpäisestä Timosta, hengellisestä Simeonista, väkevästä Tuomaasta, pohdiskelevasta Aaposta ja määräilevästä Juhanista, joiden vanhemmat ovat kuolleet. Jukola  veljesten kotitalo  on päässyt huonoon kuntoon eivätkä pojat osaa edes lukea.

Kirjan edetessä veljekset yrittävät ryhdistäytyä, mutta lipsuvat välillä tappeluihin Toukolan poikien kanssa ja pilkkaavat lukkaria sekä Rajamäen rykmenttiä. Lopulta poikia uhataan jalkapuulla ja he vuokraavat talonsa nahkapeitturille kymmeneksi vuodeksi ja rakentavat itselleen uuden talon Impivaaraan. Talo ei kuitenkaan kauan pysy pystyssä, vaan syttyy palamaan jouluna päreen tippuessa olkien sekaan. Veljekset joutuvat pakenemaan susia ja pakkasta Impivaarasta Jukolaan.

Veljekset rakentavat itselleen uuden talon Impivaaraan ja jatkavat helppoa elämää metsästellen ja kuunnellen ainoan ystävänsä  Taula-Matin  tarinoita. Tarinoista innostuneena he lähtevät karhujahtiin, mikä johtaa veljekset lopulta hiidenkivelle, härkien piirittämäksi. Veljekset viettävät kivellä kolme päivää, mutta härkälauma vartioi kiveä ahkerasti. Lopulta veljekset ampuvat härät.

Vaikka pojat koettavat vedota olleensa hengenvaarassa, joutuvat he maksamaan kaikki 40 härkää. Poikien on alettava tekemään töitä. He aloittavat viljelyn ja maksavat velkansa viljalla ja tukeilla. Satoa jää vielä hieman yli, joten veljekset viinaan mieltyneinä alkavat keittää sitä. Kun viinaa on saatu keitettyä, lähtevät Eero ja Simeoni myymään sitä ja ruista Hämeenlinnaan. Matkalaisista vain huonokuntoinen Eero palaa takaisin väittäen, että rahat myydyistä tavaroista ovat Simeonilla.

Simeonia aletaan etsiä vasta muutaman päivän päästä katoamisesta. Kun hänet vihdoin löydetään, kertoo hän nähneensä näyssä paholaisen ja matkustaneensa tämän kanssa kuuhun. Veljekset pitävät tätä näkyä merkkinä siitä, että nyt on opittava lukemaan ja jätettävä viina.

Koska pojat päättävät parantaa tapansa, lähtevät he aapiset kourassa kohti kirkkoa, mutta huomaavat pian menneensä päivistä sekaisin. Toukolan pojat irvailevat huutokaupassa veljeksille sekaannuksesta ja syntyy valtava tappelu. Jukolan pojat lähes häviävät tappelun, mutta Tammiston Kyösti tulee tappeluun mukaan ja antaa kunnon selkäsaunan Toukolan pojille. Hoidettuaan tappelussa saamansa haavat Jukolan pojat tuumivat, että tappelun seuraukset voivat olla ikäviä. Pojat päättävät lähteä armeijaan, jotta välttäisivät vankilan. Ollessaan matkalla ilmoittautumaan he kuitenkin tapaavat nimismiehen, joka kertoo, ettei tappelusta tule seurauksia. Poikien halu oppia lukemaan vahvistuu vankilan ja jalkapuun pelossa.

Jotta lukemaan lopultakin opittaisiin, lähettävät pojat Eeron Jahtivoudin opetettavaksi, jotta Eero voisi sitten opettaa poikia. Kun Eero on Jahtivoudin mielestä tarpeeksi oppinut, hän palaa opettamaan veljiään. Sukkela Eero piikittelee vanhempia veljiään heidän huonosta lukutaidostaan, mutta selkäsaunan saatuaan opettaa näitä irvailematta ja lopulta kaikki oppivat lukemaan.

Muutamia vuosia veljekset jatkavat maidensa viljelyä ja myyvät viljansa tienaten sillä elantonsa. Pian kuitenkin tulee aika palata Jukolaan, sillä vuokrasopimus päättyy. Matkalla takaisin lapsuudenkotiinsa veljekset päättävät kutsua jokaisen vastaantulijan kotiinpaluujuhliinsa. Juhliin kutsutaankin sitten Lukkari, Rajamäen rykmentti ja vanha puolikuuro ukko. Toukolan ja Jukolan pojat tekevät juhlassa sovinnon ja veljekset kosivat juhlassa olevia tyttöjä.

Kirjan lopussa kerrotaan, kuinka pojista tulee kunnon kansalaisia ja mihin he asettuvat perheineen asumaan. Simeoni on veljeksistä ainoa, jolla ei ole vaimoa. Parhaiten veljeksistä menestyy Eero. Kirja loppuu siihen, kun kaikki ovat joulunvietossa Juhani-Jukolan talossa.

Seitsemän veljestä on kehitysromaani, joka kertoo päähenkilöiden kasvutarinan. Kirjassa käytetään vanhaa murretta ja se sisältää useita sanoja, joita en ymmärrä. Kirja on kirjoitettu näytelmätekstin omaisesti ja siinä on paljon dialogeja sekä vanhoja vertauksia ja sananlaskuja. Nämä eivät helpottaneet kirjan ymmärtämistä. Kirjan juoni koostuu monista yksittäisistä tapahtumista yhden suuremman juonen sijaan. Kirja kertoo suomalaisen yhteiskunnan historiasta, mieheksi kasvamisesta, onnistumisesta ja epäonnistumisesta.

Minusta kirja ei ollut kovin hyvä. Kirjan kieli oli vaikeaa ja siinä oli paljon pitkiä keskusteluja, jotka olivat mielestäni turhia, kun keskustelun asia ei edistynyt juuri lainkaan. Päähenkilöiden suuri määrä vaikeutti henkilöihin samaistumista ja heidän ajatusmaailmansa ymmärtämistä. Siksi minulle ei jäänyt henkilöistä erikseen juuri mitään kuvaa. Hyvää kirjassa oli, että muutaman kerran kirja alkoi koukuttaa ja lukeminen oli vaikeaa lopettaa kesken. Minusta jännittävin kohta oli kun veljekset joutuivat pakenemaan pakkasta ja susia Impivaarasta Jukolaan. Suosittelen kirjaa teatterin ja historian ystäville ja niille jotka tahtovat perehtyä kirjallisuuden historiaan.