perjantai 15. huhtikuuta 2016

Lauren Oliver, Delirium Rakkaus on harhaa (2011)

Lauren Oliver, Delirium Rakkaus on harhaa (2011) 

"Yhdeksänkymmentäviisipäivää, ja sitten minä olen turvassa." 
 Tulevaisuuden yhteiskunnassa yksilön valinnat ovat tiukasti säädeltyjä ja rakkaus, amor deliria nervosa, on julistettu sairaudeksi. Se voidaan parantaa proseduurin avulla, jossa tuhoiset ääritunteet tasataan kirurgisella toimenpiteellä. 
   Proseduuriin pääsyä odottaa 17- vuotias Lena, joka menetti nuorena äitinsä tartunnalle ja näki miten sairaus vaikutti hänen sisareensa. Yhdeksästäkymmenestäviidestä päivästä selviytyminen vaikeutuu kun Lena tapaa kapinahenkisen Alexin... 

Kirjan päähenkilö Lena kuvaillaan alussa varoivaseksi, kiltiksi ja lainkuuliaiseksi. Kirjan edetessä Lenasta kuitenkin paljastuu rohkeampi, itsevarmempi ja päättäväisempi puoli. Lena elää tätinsä Carolin kanssa. Heillä on hyvät välit ja he tulevat toimeen keskenään. 
   Lenan paras kaveri vaikuttaa Lenan täydelliseltä vastakohdalta. Hänet on kuvailtu kauniiksi ja sellaiseksi, joka saa kaiken haluamansa. Lenaa ja Hanaa yhdistää yhteinen harrastus, juokseminen. Lena ja Hana viettävät paljon aikaa yhdessä ja he kertovat kaiken toisilleen. Lenan tapaama kapinahenkinen Alex on uhkarohkea ja peloton. Alexin ja Lenan välit ovat todella läheiset. 
    

 Lenan proseduuriin on yhdeksänkymmentäviisipäivää, mutta viime hetkinä ennen proseduuria Lena tutustuu Alexiin. Lena luulee Alexin olevan parannettu, koska hänellä on proseduuria muistuttava arpi, ja siksi ei huolestu ystävyydestään häneen. Lena saa kuitenkin tietää, että Alexia ei olekaan parannettu ja joutuu siksi kamppailemaan Alexia kohtaan heränneitä tunteita vastaan.  
  Lena ei pysty unohtamaan Alexia ja alkaa viettämään Alexin kanssa enemmän aikaa. Hän huomaa itsessään rakkauden oireita, mutta ei välitä niistä. Lena joutuu rikkomaan yhteiskunnan sääntöjä vain tavatakseen Alexia 
   Ennen Alexin tapaamista Lena uskoi parannukseen ja täydelliseen yhteiskuntaan, mutta Alexin kautta hän saa kokea yhteiskunnan vastarintalaisten silmissä ja käsitykset muuttuvat...   


 Kirja sijoittuu selkeästi tulevaisuuteen, sillä yhteiskunnassa voidaan kirurgisesti tasata ääritunteet ja valvoa yksilöitä. Tapahtumat sijoittuvat pääosin Portlandin kaupunkiin. Kaupunki ei eroa juurikaan nykypäivän kaupungeista . Tapahtumapaikkoja on kuvailtu tarkasti ja niistä saa hyviä mielikuvia. 

Kirja edustaa tieteiskirjallisuutta eli scifiä. Lajityypin tunnistaa siitä, että tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuteen. Kirjan yhteiskunta on myös dystopia. Tapahtumat ovat uskottavia ja ne kerrotaan mielenkiintoisesti. Kirjan henkilöihin on helppo samaistua. 
  
Kirjan teemana on nuoret, jotka kyseenalaistavat yhteiskunnan säännöt. Kirjan yhteiskunnassa ei saisi rakastua, vaan kuuluisi odottaa proseduuriin asti, jonka jälkeen rakastumisen vaara olisi ohi. Ennen proseduuria sinulle valitaan puoliso, jonka kanssa sinun pitäisi elää koko proseduurin jälkeinen elämä. Mielestäni yhteiskunnan ongelma on se, että ihmisten ei anneta rakastua kehenkä haluavat. 

Mielestäni kirja oli todella hyvä ja toivoin, että kirja olisi voinut vielä jatkua. Pidin siitä, että kirjassa oli paljon yllättäviä ja mielenkiintoisia juonenkäänteitä, jotka herättivät välillä hämmentäviä ja surullisia tunteita, mutta myös iloisempiakin. Kirja olisi joissakin kohdissa voinut edetä nopeammin ja henkilöiden ulkonäköä olisi voitu kuvailla enemmän.  

   Suosittelen kirjaa kaikille, jotka tykkäävät tieteiskirjallisuudesta ja nuortenkirjallisuudesta, jossa on mukana jännittävä rakkaustarina. 

Tiia  8B


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti